W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. X
drukuj drukuj

Praktyczne informacje

Wyżywienie według programu

W programie zawsze określamy rodzaj wyżywienia, jakie zapewnione będzie podczas wycieczki.

Ponieważ, ze względu na kulturę poszczególnych krajów, nawet zwykłe śniadania mocno się różnią, chcielibyśmy przybliżyć kilka pojęć, którymi określamy wyżywienie na naszych wycieczkach:
- Śniadania kontynentalne – śniadania typowe dla Francji oraz całej Europy Południowej, serwowane od razu na talerzykach, składające się z pieczywa (tosty, bagietka, rogalik, chleb – w zależności od kraju), masła i słodkich dodatków (dżem i miód) oraz kawy, herbaty (przy czym we Włoszech może być to herbata ziołowa, np. rumianek), ewentualnie soku
- Śniadania kontynentalne wzmocnione – śniadania kontynentalne, wzbogacone o niewielkie porcje sera, szynki czy warzyw
- Śniadania w formie bufetu kontynentalnego – śniadania podawane również na słodko, lecz w formie bufetu, często wzbogacone o płatki zbożowe, mleko, owoce i soki owocowe
- Śniadania i obiadokolacje w formie bufetu – posiłki w formie bufetowej, gdzie można wybierać spośród wielu propozycji
- Obiadokolacje (2 dania + deser/owoc) – obiadokolacje serwowane według tego samego menu dla całej grupy. Prosimy, aby pamiętać, że Włoszech na pierwsze danie może zostać podana zupa lub makaron!

W przypadku przylotu w późnych godzinach wieczornych zamiast obiadokolacji może zostać podana kolacja na zimno, zaś w przypadku wylotu we wczesnych godzinach porannych zamiast śniadania mogą zostać przygotowane pakiety śniadaniowe – informację, co do formy posiłku w takich sytuacjach poda Wam pilot wycieczki.